Plagiaatwedstrijd

Steel een kort verhaal bij elkaar!

Op Ruwe Planken daagt je uit om de criminaliteit in te gaan. De literaire criminaliteit, welteverstaan. Het literaire tijdschrift organiseert de plagiaatwedstrijd. Ontwerp een kort verhaal van maximaal 2.000 woorden, dat geheel bestaat uit gestolen zinnen of passages uit romans, krantenartikelen, songteksten, etcetera. Stuur dit verhaal, met literatuurlijst, voor 1 november 2008 op naar Op Ruwe Planken. Je maakt dan kans op de hoofdprijs: 150 euro aan boekenbonnen.

Oorsprong van deze wedstrijd
‘We zijn dwergen die op schouders van reuzen staan, om verder te kunnen zien,’ zei Isaac Newton ooit. Hij doelde hiermee op de wetenschap, waarin onderzoekers steeds nieuwe ontdekkingen doen op basis van oudere bevindingen.
In de literatuur is dit principe ook geen vreemd fenomeen. James Joyce speelde leentjebuur bij Homeros voor zijn meesterwerk. De West Side Story is niet meer dan Romeo and Juliet in een nieuw jasje. Oscar Wilde stal alles wat los en vast zat.
De Tilburgse kunstenaar Paul Bogaers droeg het verantwoorde plagiaat onlangs naar een nieuw niveau. Zijn roman Onderlangs – die tenminste 243 boeken overbodig maakt – bevat geen enkele door hemzelf geschreven regel. Bogaers verzamelde zinnen uit obscure, oude boeken en arrangeerde die tot zijn eigen roman.

Wees een literaire dief!
Na de neplogwedstrijd vorig jaar, komt Op Ruwe Planken nu met ‘Over de ruggen van reuzen: de plagiaatwedstrijd’. In samenwerking met literair festival De Wintertuin wil Op Ruwe Planken de literaire dief in je oproepen. Steel een kort verhaal bij elkaar en wie weet ben jij de nieuwe Joyce, Wilde, of op zijn minst de verkorte Bogaers.
Je mag best op de schouders van reuzen gaan staan, maar dan zul je eerst over hun ruggen moeten lopen.
Newton had die prachtige zin overigens ook gestolen.

Jury en prijsuitreiking
De jury van de plagiaatwedstrijd bestaat uit Paul Bogaers (auteur van de roman Onderlangs), Frank Tazelaar (directeur van De Wintertuin) en Dennis Gaens (hoofdredacteur van Op Ruwe Planken). De prijsuitreiking van de plagiaatwedstrijd zal plaatsvinden tijdens het Wintertuinfestival, eind november 2008. De schrijver van het winnende verhaal ontvangt 150 euro aan boekenbonnen. Tevens krijgt zijn verhaal een plek in Op Ruwe Planken. Het volledige reglement van de plagiaatwedstrijd is hier te vinden.

Deadline: 1 november 2008
Prijs: 150 euro aan boekenbonnen en plaatsing in Op Ruwe Planken.
Reglement

NB: Dagblad Trouw maakte een videoreportage over het boek van Bogaers; zie hier.