Plagiaatwedstrijd

Steel een kort verhaal bij elkaar!

Op Ruwe Planken daagt je uit om de criminaliteit in te gaan. De literaire criminaliteit, welteverstaan. Het literaire tijdschrift organiseert de plagiaatwedstrijd. Ontwerp een kort verhaal van maximaal 2.000 woorden, dat geheel bestaat uit gestolen zinnen of passages uit romans, krantenartikelen, songteksten, etcetera. Stuur dit verhaal, met literatuurlijst, voor 1 november 2008 op naar Op Ruwe Planken. Je maakt dan kans op de hoofdprijs: 150 euro aan boekenbonnen.

Oorsprong van deze wedstrijd
‘We zijn dwergen die op schouders van reuzen staan, om verder te kunnen zien,’ zei Isaac Newton ooit. Hij doelde hiermee op de wetenschap, waarin onderzoekers steeds nieuwe ontdekkingen doen op basis van oudere bevindingen.
In de literatuur is dit principe ook geen vreemd fenomeen. James Joyce speelde leentjebuur bij Homeros voor zijn meesterwerk. De West Side Story is niet meer dan Romeo and Juliet in een nieuw jasje. Oscar Wilde stal alles wat los en vast zat.
De Tilburgse kunstenaar Paul Bogaers droeg het verantwoorde plagiaat onlangs naar een nieuw niveau. Zijn roman Onderlangs – die tenminste 243 boeken overbodig maakt – bevat geen enkele door hemzelf geschreven regel. Bogaers verzamelde zinnen uit obscure, oude boeken en arrangeerde die tot zijn eigen roman.

Wees een literaire dief!
Na de neplogwedstrijd vorig jaar, komt Op Ruwe Planken nu met ‘Over de ruggen van reuzen: de plagiaatwedstrijd’. In samenwerking met literair festival De Wintertuin wil Op Ruwe Planken de literaire dief in je oproepen. Steel een kort verhaal bij elkaar en wie weet ben jij de nieuwe Joyce, Wilde, of op zijn minst de verkorte Bogaers.
Je mag best op de schouders van reuzen gaan staan, maar dan zul je eerst over hun ruggen moeten lopen.
Newton had die prachtige zin overigens ook gestolen.

Jury en prijsuitreiking
De jury van de plagiaatwedstrijd bestaat uit Paul Bogaers (auteur van de roman Onderlangs), Frank Tazelaar (directeur van De Wintertuin) en Dennis Gaens (hoofdredacteur van Op Ruwe Planken). De prijsuitreiking van de plagiaatwedstrijd zal plaatsvinden tijdens het Wintertuinfestival, eind november 2008. De schrijver van het winnende verhaal ontvangt 150 euro aan boekenbonnen. Tevens krijgt zijn verhaal een plek in Op Ruwe Planken. Het volledige reglement van de plagiaatwedstrijd is hier te vinden.

Deadline: 1 november 2008
Prijs: 150 euro aan boekenbonnen en plaatsing in Op Ruwe Planken.
Reglement

NB: Dagblad Trouw maakte een videoreportage over het boek van Bogaers; zie hier.


Reacties

15 reacties op “Plagiaatwedstrijd”

 1. Waar stuur ik dit verhaal naartoe als ik ermee klaar ben?
  Ik weet dat de deadline nog ver in het verschiet ligt, maar nu heb ik tijd dus…
  Heel geweldig idee trouwens!
  Tatjana

 2. Sjoerd avatar
  Sjoerd

  Mag het in alle talen, of moet wat je uit het buitenland steelt vertaald worden?

 3. Jullie halen plagiaat en auteursrechtinbreuk door elkaar. Plagiaat betekent dat iemand beweert dat iets van hem is, terwijl het door een ander gemaakt is. Of dat werk van die ander auteursrechtelijk beschermd is speelt geen rol. In de wetenschap is plagiaat een doodzonde, in de kunst not done. Om het plechtig te zeggen: plagiaat speelt in de (rechts)verhouding tussen de would-be auteur en de lezer, terwijl auteursrechtinbreuk speelt tussen de echte en de would-be auteur. Wie tekst van een auteur overneemt die al meer dan 70 jaar dood is en beweert dat het zijn eigen tekst is, pleegt plagiaat (tegenover de lezer/opdrachtgever/leraar) maar geen auteursrechtinbreuk. Wie met een keurige bronvermelding meer citeert dan het citaatrecht toestaat pleegt wel auteuirsrechtinbreuk maar geen plagiaat: dat is a.h.w. een eerlijke dief …
  Uit de opzet van uw wedstrijd blijkt zonneklaar dat het NIET om plagiaat gaat: uw inzenders pretenderen immers WEL (eerlijk) plagiaat te hebben gepleegd!

 4. @ R: Je hebt helemaal gelijk. Wij waren ons bij het opzetten van deze wedstrijd al bewust van het onjuiste gebruik van het woord ‘plagiaat’. We hebben in eerste instantie overwogen om de wedstrijd een andere naam te geven, maar de ‘plagiaatwedstrijd’ bekt lekker en springt in het oog. Het gaat ons natuurlijk ook om de publiciteit.
  Volgens mij valt onze wedstrijd zelfs onder het citaatrecht, maar dit heb ik niet nader bestudeerd.
  Paul Bogaers zal overigens tijdens de prijsuitreiking op het Wintertuinfestival benadrukken dat zijn werk en de inzendingen van onze wedstrijd eigenlijk niet onder de noemer ‘plagiaat’ vallen.
  Dank voor je reactie!

 5. Fantastisch leuk idee. Ik ga het in elk geval proberen.
  Maar even praktisch: Mag je namen en plaatsen veranderen? Delen uit zinnen weglaten?

 6. Beste Inge,

  Leuk dat je het wilt proberen. De zinnen zelf mag je natuurlijk niet veranderen, dan gaat de lol ervan af en ook het idee van de wedstrijd. Daar zit ‘m bij deze verhalen namelijk de charme in.

 7. Grappig initiatief, een mooi middel om m’n oude boeken weer eens onder het stof vandaan te halen. Eén vraagje: in het reglement staat dat het verhaal moet bestaan uit ‘gestolen zinnen of passages’. Betekent dit dat je ook een alinea mag kopiëren, of moet iedere zin weer uit een andere bron komen? Of om het anders te formuleren: zit er een minimum aan het aantal bronnen?

 8. Beste Joris,
  Er zit geen minimum aan het aantal bronnen. Het mag om passages gaan, zoals in het reglement vermeld staat, dus ook hele alinea’s. De intentie is natuurlijk dat de deelnemers zoveel mogelijk bronnen gebruiken. Maar er is grote vrijheid voor het componeren van het verhaal.

 9. iets te ruw, denk ik.
  en ook wat te plank.

  ik ga jurische kosten maken.
  Indien ik de zaak win zijn deze kosten uiteraard voor u.

  Ik informeer u alvast anoniem

 10. […] je in de alchemie en bezweer de duivel met je eigen verzen. Je kunt uiteraard ook meedoen met de plagiaatwedstrijd. Koop nu maar eerst ORP 8.1 en ga lekker achterover […]

 11. kayleigh avatar
  kayleigh

  Ik had nog een kleine vraag.
  Al gebruik ik een citaat uit een buitenlands boek en vertaal die in het nederlands. mag dat? of wordt dat ook als eigen woorden beschouwt?

 12. Nee hoor, dat mag gewoon. Zorg wel dat je de titel van het boek vermeldt in je bijlage (zie reglement).

 13. ojee vóór 1 november, die van mij ontvangen jullie 2 november helemaal compleet. naar welk mailadres mag ik het toesturen?

 14. Vooruit. Stuur het naar kopij@opruweplanken.nl

  Maar na het weekend kan er niet meer ingezonden worden.

 15. Why this web site do not have other languages support?