Ivo Allewaert gekozen tot Volksmenner des Vaderlands

ivoallewaertIvo Allewaert uit het Vlaamse Gent is gekozen tot de eerste Volksmenner des Vaderlands. Met zijn gedicht Bericht uit Baldadië heeft deze 28-jarige poëet de dichtwedstrijd van literair tijdschrift Op Ruwe Planken gewonnen. De opdracht van deze wedstrijd was om een gedicht te schrijven op de toon van een ware populist, als knipoog naar de Dichter des Vaderlands-verkiezing. De prijsuitreiking van de dichtwedstrijd vond plaats op de avond voorafgaand aan de Landelijke Gedichtendag, tijdens de Nijmeegse Gedichtennacht in muziekcentrum Merleyn.

Aantal inzendingen
De dichtwedstrijd werd voor de vierde keer gehouden en was een groot succes. Van 1 november tot 9 januari kon iedereen met dichterlijke ambities elke week iets inzenden. De redactie koos steeds een weekwinnaar, die een plek kreeg op de website van Op Ruwe Planken. Uit de tien weekwinnaars werd de uiteindelijke winnaar gekozen: de Volksmenner des Vaderlands.
(Foto: Monique Warnier) Klik verder voor meer foto´s!

In totaal waren er 169 inzendingen. Daarmee is het aantal inzendingen een stuk minder dan vorig jaar, toen ging het om 627 gedichten. De redactie is echter tevreden. ‘Niet elke dichter voelt zich blijkbaar geroepen om volksmenner te worden. We zijn daar eigenlijk wel blij om’, meldt het juryrapport. ‘Veel inzendingen zijn leuk, maar ook vermoeiend, omdat je met meer inzendingen ook meer slechte inzendingen krijgt. Het niveau van de inzendingen dit jaar was echter hoog.’

Winnaar
Het kiezen van de Volksmenner des Vaderlands bleek niet moeilijk te zijn voor de redactie. Het gedicht van Allewaert behaalde een overtuigende meerderheid van het aantal stemmen. Het juryrapport: ‘Hij schuwt krachttermen niet en heeft de retoriek van een ware populist. De toon, het metrum en de woordkeuze in zijn gedicht zijn precies wat wij zoeken in een Volksmenner.’
Allewaert ontving boekenbonnen als prijs. Zijn gedicht zal evenals de andere weekwinnaars een plek krijgen in het nieuwe nummer van Op Ruwe Planken dat op 14 maart verschijnt, tijdens het Nijmeegse Boekenfeest.

Foto’s

albertbobeldijk

Weekwinnaar Albert Bobeldijk draagt zijn inzending voor.

[Foto verwijderd op verzoek van Teerlinck]
Weekwinnaar Martijn Teerlinck.

wibokosters

Weekwinnaar Wibo Kosters en het publiek! Meer foto´s van de Nijmeegse Gedichtennacht vind je hier!


Reacties

5 reacties op “Ivo Allewaert gekozen tot Volksmenner des Vaderlands”

  1. Dat is fantastisch!

  2. Terecht! Voor volk en Baldadië.

  3. Groots, episch; mythisch!

  4. […] 30 januari 2009 · Geen Reacties Ivo heeft het gedaan, hoera! Meer erover, Op Ruwe Planken. […]

  5. […] Tekst van o.a. Martijn teerlinck, Saskia van den Heuvel en Ivo Allewaert, collectiefgenoot en volksmenner. Daarnaast een mooie cover, mijn gedicht 48624002 en veel nieuw werk. Ik kijk ernaar uit. Ook voor […]