Op Ruwe Planken krijgt aangepaste formule

door

in

Op Ruwe Planken

Op Ruwe Planken verschijnt voortaan twee keer in plaats van vier keer per jaar. Daarnaast gaat het literaire tijdschrift, dat zich richt op beginnende schrijvers en dichters, meer aandacht besteden aan redactionele begeleiding. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de formule van ORP.
.
Oorzaak
De redactie is al geruime tijd op zoek naar een aangepaste formule voor het blad. De reden hiervoor is dat het lastig blijkt te zijn om nieuwe vrijwilligers aan te trekken die de redactietaken willen overnemen. Bovendien heeft de stichting Op Ruwe Planken de laatste jaren veel randactiviteiten ontwikkeld die veel tijd eisen van de vrijwilligers. Zo organiseert Op Ruwe Planken jaarlijks een dichtwedstrijd en een verhalenwedstrijd, helpt de redactie mee aan de programmering van het Nijmeegs Boekenfeest, het Wintertuinfestival en de Nijmeegse Gedichtennacht. Verder verzorgt ORP diverse schrijfworkshops en werkt het nauw samen met kunstencentrum Lindenberg, Vakgroep Nederlands en ANS (Algemeen Nijmeegs Studentenblad). Doordat de redactieleden het tijdschrift zelf drukken, in samenwerking met Extrapool, is de belasting voor de vrijwilligers te groot geworden.
.
Meer kwaliteit
Om de belasting voor de vrijwilligers te verlichten en meer energie te steken in kwaliteit in plaats van kwantiteit, heeft de redactie besloten om nog maar twee keer per jaar een tijdschrift uit te brengen. De twee nummers verschijnen in het najaar en het voorjaar. Extrapool zal voortaan het tijdschrift gaan drukken.
Daar staat tegenover dat ORP meer tijd gaat besteden aan redactionele begeleiding. Het is namelijk gebleken dat er veel vraag is naar feedback op teksten, met name proza. Verder accepteert de redactie vanaf het komende jaargang (jaargang 9) verhalen van maximaal 5.000 woorden, ruim twee maal de lengte van voorheen.
De redactie gaat twee aparte deadlines voeren; een voor proza en een voor poëzie. Daarnaast verwelkomen we graag interviews, recensies en vertalingen. Dit alles moet erin resulteren dat er twee keer per jaar een vernieuwde, dikkere en betere ORP dan voorheen verschijnt.
In de losse verkoop gaat de nieuwe ORP 4 euro kosten. Voor abonnees wordt de prijs 8 euro per jaar. Ze krijgen het blad dan thuisgestuurd zonder verzendkosten.

.
Deadlines en verhalenwedstrijd

Het eerste nummer van het nieuwe jaargang, ORP 9.1, zal verschijnen tijdens het Wintertuinfestival eind november. Het thema van deze editie is ‘Watertrappelen’ (let op: thema is geen verplichting!). De proza-deadline ligt op 18 september (hierbij is poëzie ook al welkom). De poëzie-deadline ligt op 16 oktober (hierbij wordt nieuw opgestuurd proza níét beoordeeld).
Verder organiseert Op Ruwe Planken een wedstrijd espresso-fictie. Stuur vóór 16 oktober een verhaal in van maximaal 60 woorden en je maakt kans op 150 euro aan boekenbonnen. Het winnende verhaal krijgt tevens een plek in Op Ruwe Planken 9.1.
Inzenden voor het tijdschrift en voor de wedstrijd kan naar via kopij [apenstaartje] opruweplanken .nl. Verder op de website zijn de voorwaarden voor inzending te vinden.


Reacties

2 reacties op “Op Ruwe Planken krijgt aangepaste formule”

 1. Geachte redacteur,

  Drie vraagjes.
  Ik lees: Op Ruwe Planken plaatst stukken van auteurs die in Nederland nog niet bij een landelijk erkende uitgeverij zijn gedebuteerd.
  Waarom alleen in Nederland, en mogen Belgische schrijvers ook kortverhalen insturen? En de regelafstand: enkel, anderhalf of dubbel?

  Met dank

  Ingrid

  ingrid.heylen@telenet.be

 2. Uiteraard zijn Belgische inzendingen ook welkom, mits in het Nederlands. Dialect is ook toegestaan, als er maar een vertaling bij zit. Je mag gewoon enkele regelafstand gebruiken.

  Veel succes!