Vijftien jaar Op Ruwe Planken – Deel 5

door

in

9.2Hoera, Op Ruwe Planken bestaat dit jaar liefst 15 jaar – nog even en we worden zelfs volwassen! We trappen dit lustrumjaar af met de webserie ‘Vijftien jaar Op Ruwe Planken’, waarin (oud-)redacteuren herinneringen ophalen aan hun tijd in de redactie en aan één tekst in het bijzonder. Dit is aflevering 5, met daarin Sebastiaan Andeweg over ‘De fabriek’ uit ORP 9.2.

Mijn meest memorabele ORP-tekst is zonder twijfel ‘De fabriek’ van Marc Robbemond. Ik weet niet of dit soort informatie na zes jaar nog gevoelig ligt, maar het geval wil dat ik de enige was die dit stukje verdedigde. De rest van de redactie vond het niets, of durfde het niet aan, of allebei. Misschien was er ook wel iemand afwezig. Het is uiteindelijk in het blad terechtgekomen omdat ik me diplomatiek opstelde en best een andere tekst naar een meerderheid wilde helpen in ruil voor een stem voor ‘De fabriek’. Ik weet niet meer welke tekst dat was. ORP 9.2: Vergeten Groente blijkt een van de weinige nummers te zijn die niet in mijn kast staat. Ik vind het nog steeds een heerlijk tragische tekst.

——————–

De fabriek
Marc Robbemond

Een terrein met sneeuw
en een hele verdrietige man
en een fabriek achter de man
in de sneeuw
‘dat is de fabriek’ zegt hij
en hij wijst naar de fabriek
en hij valt op de grond
en het sneeuwt over hem heen.