BOEKENFEEST – natuurverschijnselvoordrachten en bovennatuurdocumentaires

We houden van lange woorden, daarom schreven we de bovennatuurdocumentaireschrijfwedstrijd uit en vroegen we twee schrijvers voor een natuurverschijnselvoordracht. Scrabblescore +100.

 
Fenna Riethof spreekt namens familie kingfish.

De avond begon met de natuurverschijnselvoordrachten. We vroegen Marjolein Takman en Fenna Riethof – zeer goede schrijvers, maar let ook even op hun achternamen #themanatuur – om een verhaal te schrijven vanuit het perspectief van een natuurverschijnsel.

Want wat gebeurt er als…
… je een snelheid hebt van 60.000 km/s, heter bent dan de zon en moeiteloos een boom in twee splitst?
… je van steen bent, maar stroomt, je levensgevaarlijk en tegelijkertijd vruchtbaar bent?
… je uit maar één cel bestaat en voor magisch blauw of groen licht zorgt als je bewogen wordt?


Marjolein Takman draagt voor in NASA-shirt.

De verhalen van Marjolein en Fenna gingen niet over regenbogen, tsunami’s of vulkaanuitbarstingen. Marjolein schreef over de avonturen en sores van meteoor Henk, Fenna vertelde over het jaarlijkse rondjes zwemmen van familie kingfish. En als je het over planetoïden en meteoren hebt, draag je een NASA-shirt – well played, Marjolein.


Links: Richard Nobbe over een vampier op het toilet. Rechts: Nick Roumimper over een kabouter en een smartphone.

Ons tweede programma op het Nijmeegs Boekenfeest was de prijsuitreiking van de bovennatuurdocumentaireschrijfwedstrijd. Een schrijfwedstrijd waarop de natuurwetten niet van toepassing zijn. ? Speciaal voor de Boekenweek #themanatuur brachten wij het bovennatuurlijke en de natuurdocumentaire samen. Verhalen óver superkrachten, buitenaards leven of mythen, ín de stijl van Freek Vonk of David Attenborough? Dat was gelukt!

De top 3 droeg voor, waarna middels een applausmeter bepaald werd wie de winnaar was. De nummer 2 en 3 kregen een thematisch prijzenpakket, de nummer 1 een geldprijs van wel €100!

  1. Richard Nobbe
  2. Nick Roumimper
  3. Pieter van de Walle

Links: presentatie en jury bespreken de prijzen. Rechts: Richard Nobbe heeft gewonnen!