Archief van de categorie 'Algemeen'

Vacature: Op Ruwe Planken zoekt nieuwe redacteuren (M/V)

Op Ruwe Planken is hét literaire tijdschrift voor de beginnende dichter en schrijver. Twee keer per jaar wordt het gevuld door de meest talentvolle jonge auteurs, mits zij nog niet gedebuteerd zijn bij een landelijk bekende uitgeverij. De redactie bestaat uit studenten uit Nijmegen die op vrijwillige basis het blad maken, maar het tijdschrift bereikt een breed publiek in zowel Nederland als België.

Rondom de publicatie van het tijdschrift organiseert de redactie regelmatig literaire activiteiten en wordt er samengewerkt met talloze organisaties in en rondom Nijmegen. Zo werkte Op Ruwe Planken het afgelopen jaar bijvoorbeeld samen met Cultuur op de Campus en het Nijmeegs Studentenorkest, stond het op literaire festivals als het Wintertuinfestival, Boek op de Bank en het Boekenfeest, en schreven redacteuren voor onder andere de ANS en De Gelderlander.

Wat doe je als redacteur?
Uiteraard help je mee met het hele productieproces van het tijdschrift. Dat betekent dat je twee keer per jaar de kopij leest, daarover vergadert met de redactie, en helpt met drukken. Daarnaast werkt de hele redactie mee aan het verzinnen, invullen en uitvoeren van nevenactiviteiten. Meestal worden hiervoor kleinere ‘taskforces’ gevormd, zodat je zelf kunt kiezen wat goed bij jou past. Tot slot heeft elke redacteur een eigen taak, zoals penningmeester, PR-redacteur of kopijmeester.

Hoeveel tijd kost het?
Gemiddeld ben je ongeveer twee à drie avonden per maand kwijt, al kan het rondom het verschijnen van een nieuw nummer wat drukker zijn. Daarnaast ben je nog ongeveer een dagdeel per week bezig met je eigen taak.

Wat zijn de functie-eisen?
Gelukkig niet zo veel. Het allerbelangrijkste is dat je graag leest en zin hebt om je in te zetten voor literatuur. Daarnaast moet je student zijn, het liefst eerste- of tweedejaars. Omdat vergaderingen en evenementen daarnaast vrijwel altijd in Nijmegen in de avond plaatsvinden, is het een pre als je ook in Nijmegen woont.

Geïnteresseerd?
Solliciteren voor een plekje in de redactie kan door vóór 1 april een motivatiebrief en een CV te sturen naar redactie@opruweplanken.nl. Mocht je naar aanleiding van deze vacature vragen hebben, dan kun je deze ook via dit mailadres stellen.

De Ruwe Gelderlander #3

De Ruwe 2Vandaag verschijnt alweer de derde editie van De Ruwe Gelderlander in dagblad De Gelderlander, het literaire katern dat wij samen met hen maken en dat de lezer zelf in elkaar moet knutselen (maar vrees niet, De Gelderlander heeft een handig instructiefilmpje gemaakt). Het is ditmaal een dubbeldik themanummer over winnen en verliezen. Dat zijn dus maar liefst 32 pagina’s, waarin je niet alleen de winnende verhalen van de Nijmeegse Literatuurprijs leest, maar ook onder andere de favoriete boeken van Alexander Pechtold, een interview met Hanneke Hendrix, een dubbele nictie (een mengeling tussen nieuws en fictie) en een ‘sneak preview’ uit de nieuwe Op Ruwe Planken. Gaat dat lezen!

Alle inzendingen voor 12.1 in één wolk

‘Iedereen schrijft over hetzelfde’, verzuchtte één van de nieuwe redacteurs van Op Ruwe Planken gisteren toen we de ingezonden poëzie bespraken, en dat klopt.

Deze wolk bevat de meest voorkomende woorden in alle ingezonden gedichten voor het komende nummer. U ziet: uiteindelijk draait het allemaal om ogen waar jij tijd wel woorden hen zien, danst. En zo nu en dan een bloempot.

Hoe staat het met de zomerklusjes?

Zomerklussers zijn er genoeg, ook bij Op Ruwe Planken. De site wordt hevig onder handen genomen. Zo is er nu ook een on-line winkel. Vandaag is ook het papieren archief verhuisd. En je weet: je eigen klusverhaal of schuurpapiergedicht kan naar kopij@opruweplanken.nl.

Heb je zo’n kek en gaaf nummer 11.2 binnen dan heb je een dikke kans dat er een sticker op zit. Elk nummer heeft een andere sticker. Schrijf wat over het onderwerp van je sticker en stuur ’t op naar wedstrijd@opruweplanken.nl. Dus: over het onderwerp óp je sticker. Niet over wat er onder zit. Vooral niet over wat er onder zit. Weet je niet waar dit over gaat: koop dan snel het nummer 11.2 in de webwinkel van Op Ruwe Planken. Dan kun je weer gewoon meepraten bij  het washok op de camping.

Trouwens: het leukste gratis poëzie-festival komt er weer aan. Onbederflijk’ Vers. Als je snel bent – dat wil zeggen: vóór 1 augustus – dan kun je ze nog mailen op onbederflijkvers@gmail.com, met als onderwerp ‘aanmelding’ en in de bijlage drie gedichten. Wie weet sta jij op 17 oktober in Nijmegen wel te schitteren naast een bekende Nederlandse of Vlaamse dichter!

Zo. En nu neemt Op Ruwe Planken ook een korte vakantie. Tot snel!

Lezing over homoliteratuur

Bij de presentatie van het nieuwste nummer van Op Ruwe Planken – binnenkort in de brievenbussen van alle abonnee’s – gaf Sebastiaan Andeweg een korte lezing over homoliteratuur. Sebastiaan Andeweg werd afgelopen mei gevraagd door de bibliotheek van Nijmegen om als ‘Prominente Roze Nijmegenaar’ literatuur en boekentips te geven. Hij studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en was redacteur van Op Ruwe Planken. Dankzij zijn nieuwe titel kunnen we hem nu gebruiken als connaisseur op het gebied van homoliteratuur.

Over homoliteratuur

Mij is gevraagd om voor deze presentatie een lezinkje over homoliteratuur te geven. Dat vooral dankzij mijn nieuw verworven titel als Prominente Roze Nijmegenaar, die ik kreeg toen de bibliotheek op zoek was naar mensen die kijk- en leestips konden geven tijdens de roze meimaand. Enfin, daarom, en omdat ik in mijn kast een collectie van homoliteratuur aan het aanleggen ben, kan ik nu iets over het onderwerp zeggen. Verder lezen ‘Lezing over homoliteratuur’

Presentatie ORP 11.2

Dus:
Wanneer? dinsdag 26 juni 2012, 20:00
Waar? Boekhandel De Feeks, Van Welderenstraat 34, Nijmegen
Toegang? gratis

Het programma volgt!

MAEBs magazinematinee

Tijdens De Geest Moet Waaien, festival voor het gesproken woord, houdt het eenpersoonstijdschrift MAEB is een Magazine (of beter: Martijn Brugman) een middag voor literaire tijdschriften die aan de weg timmeren. Op Ruwe Planken is ook uitgenodigd en zal erbij zijn. Namens ons draagt Tom Bouwmeester een verhaal voor dat hij schreef voor ons laatste nummer, 11.1 Spaanse Horror.

Wat? MAEBs Magazine Matinee met o.a. ORP, Kutgitaar, De Optimist en Strak.
Wanneer? zondag 3 juni 2012, 14:30 zaal open.
Waar? Theater a/d Rijn, Rijnstraat 42, Arnhem
Kostat? Gratis entree!