Archief van de categorie 'Deadline'

ORP 16.2 – HET ONVERSCHILLIGE NUMMER

Programma na programma, kopij na kopij, vergadering na vergadering; we blijven maar doorgaan. En alsof alleen ORP nog niet druk genoeg is, moet de redactie zich ook nog bezighouden met alle rampen in de wereld. Normaal zouden we zeggen: wow, wat gebeurt hier allemaal?! Maar we zijn er een beetje klaar mee. We hebben even geen zin meer in de ellenlange discussies, willen niet meer huilen om wereldleiders, vermoeid raken door machteloosheid. 15 maart nog wel een tripje naar de stembus, maar daarna stoppen we ermee. We nemen vakantie, of althans: vakantie van het zorgen maken. Het kan ons even niet meer schelen. Dus wordt ORP 16.2 ‘Het onverschillige nummer’. Verder lezen ‘ORP 16.2 – HET ONVERSCHILLIGE NUMMER’

ORP 16.1 – ORP verbouwt

Na een lustrumjaar vol feestjes
en nummerpresentatiesverbouwen met vodka-smoothies is Op Ruwe Planken toe aan een flinke detox. De sapkuur staat al klaar in de koelkast, de zakken chips liggen in de prullenbak. Vijftien jaar lang tijdschriften maken, dat gaat natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Dus zijn we druk in gesprek met de plastisch chirurg. Zo’n facelift zien we wel zitten, over de lipfillers twijfelen we nog.
Verder lezen ‘ORP 16.1 – ORP verbouwt’

ORP 15.2 – ORP let op de kleintjes

DogHet zijn moeilijke tijden. Aten we vroeger nog wel eens een flinke chateaubriand voor een kopijvergadering, nu moeten we het doen met pasta pesto (zonder vlees). Theezakjes gebruiken we drie keer, en voor al het schrijfwerk hebben we moeten wachten tot de BIC-pennen in de aanbieding waren.

Gelukkig tipte ons iemand dat we wat konden bijverdienen als babysitter. Een echt succes werd het echter niet: nadat we begonnen te discussiëren over de literaire kwaliteiten van Nijntje, kregen we de baby niet meer stil. Wel inspireerde het ons tot het thema van ORP 15.2: ORP let op de kleintjes.

Horrorverhalen over kunstenaars in een bezuinigingsspookhuis, postzegelpoëzie, teksten die de nieuwe ORP een plekje in het Kinderboekenmuseum bezorgen: zolang je je tekst niet ook in een (te) klein lettertype opmaakt, lezen we alles.

De kleine lettertjes zijn gelukkig kort: de prozadeadline is op zondag 10 april 2016, de poëziedeadline op zondag 24 april 2016. Het verschil tussen beide deadlines heeft er mee te maken dat we verhalen soms van feedback voorzien, waarvoor we een auteur vervolgens tijd willen geven om hiermee aan de slag te gaan. De verdere instructies voor het inzenden van kopij zijn hier te lezen.

ORP 15.2
Thema: ORP let op de kleintjes
Deadline proza: 10 april 2016
Deadline poëzie: 24 april 2016

ORP 15.1 – Serveersuggesties

Risotto-seafoodGoede literatuur kan zijn als biefstuk: een groot stuk flink gekruid plot, gegarneerd met beetgare personages als smaakversterkers, en overgoten met een saus van beelden vol geur- en kleurstoffen. Het kan echter ook zijn als een bord pasta met meer verhaallijnen dan slierten spaghetti, als een curry waarvan je na de eerste hap de tranen al voelt prikken, of als een klein, verfijnd gerechtje dat je nog eens tweemaal bestelt om ervan te kunnen blijven genieten. Voor Op Ruwe Planken 15.1 zijn we vooral benieuwd hoe voor jou goede literatuur smaakt: het nieuwe thema is namelijk Serveersuggesties!

Culinaire krimi’s, alliteraties met appels en aardappelen, je onvolprezen meesterwerk A Midsummer Night’s Barbecue: alles is welkom, zolang het ons maar het water in de mond laat lopen en hongerig maakt naar meer.

Wel is het belangrijk om ons je bordje literatuur op te dienen voordat het koud is. Daarom is de deadline voor proza op vrijdag 16 oktober, en voor poëzie op vrijdag 23 oktober. De reden voor dit verschil is dat we hierdoor beter in staat zijn om verhalen van feedback te voorzien, als wij daar potentie in zien.

Veel schrijfplezier!

ORP 15.1
Thema: Serveersuggesties
Deadline proza: vrijdag 16 oktober
Deadline poëzie: vrijdag 23 oktober

ORP 14.2 – Theater

brightontheatreroyal372Dramatische monologen, tragedies in vier bedrijven, extravagante bad guys of simpelweg stand-up comedy: voor ORP 14.2 betreden we de schouwburg voor een themanummer over Theater!

Alles is welkom: proza en poëzie over het theater, maar ook toneelteksten zelf ziet de redactie graag tegemoet. Wel moeten ze dan aan de algemene kopijregels voldoen, die je hier vindt.

De deadline voor proza ligt op vrijdag 10 april, de deadline voor poëzie op vrijdag 24 april. Hierdoor is de redactie in staat om verhalen beter van feedback te voorzien, als wij daar potentie in zien.

Veel schrijfplezier!

ORP 14.2
Thema: Theater
Deadline proza: vrijdag 10 april
Deadline poëzie: vrijdag 24 april

ORP 14.1 – Klassiek

KlassiekNa het in de vorige Op Ruwe Planken straat gehouden te hebben, was de redactie toe aan iets heel anders. Spontaan werden in de redactievergadering de verzamelde werken van Shakespeare rondgedeeld, doceerde onze hoofdredacteur de filosofie van Plato, en ging iemand op zoek naar een LP met de negende symfonie van Beethoven erop. Wellicht raadt u het al: het thema van ORP 14.1 is Klassiek.

Griekse tragedies die alle toneelwetten van Aristoteles tarten, pastiches op de wereldliteratuur, whodunits met de dirigent als dader: alles is welkom en wat we mooi vinden plaatsen we in een ORP die hopelijk snel zelf het predikaat ‘klassieker’ krijgt.

De deadline voor proza ligt op 21 oktober, poëzie mag ingezonden worden tot 1 november. Hierdoor is de redactie in staat om verhalen beter van feedback te voorzien, als wij daar potentie in zien. Meer informatie over de manier van inzenden is hier te vinden.

Veel schrijfplezier!

ORP 14.1
Thema: Klassiek
Deadline proza: dinsdag 21 oktober
Deadline poëzie: zaterdag 1 november

Deadline 13.2 nadert met rasse schreddies

straat2 2005

Sinds de plaatsing van dit bericht heeft u welgeteld nog één week om uw straatwijze verhaal op te sturen, en nog 16 dagen om uw rauwe gedicht, spanga sonnet of ownende ollekebollekes naar ons op te sturen.

Maar wellicht heeft u dat allang gedaan. Niet? Geen probleem. Stuur je lingo gewoon naar het adres kopij apenstaartje opruweplanken .nl, en dan zien we je terug in de kopij.

Het thema van het nieuwe nummer is ‘Hou het straat’ – maar niet verplicht. Meer informatie en de inzendcriteria zijn hier te vinden.