Archief van de categorie 'Wedstrijden'

Fotoverslag: Verboden vruchten op het Boekenfeest 2017

Op 25 maart vond het jaarlijkse boekenfeest plaats in de Vereeniging in Nijmegen. Natuurlijk waren wij van Op Ruwe Planken ook weer van de partij, met twee programmaonderdelen en een supertoffe kraam.

Eline en Laurens bij de ORP-kraam

Verder lezen ‘Fotoverslag: Verboden vruchten op het Boekenfeest 2017’

Schrijfwedstrijd: Verboden vruchten

2016 zit er op en wij beginnen het nieuwe jaar goed. Geen schone lei, maar een schrijfwedstrijd! Op Ruwe Planken doet niet aan goede voornemens, maar aan guilty pleasures en alles wat god verboden heeft. We zondigen zo vaak als we kunnen, vandaar dat onze nieuwste schrijfwedstrijd in het thema van de Boekenweek 2017 staat: verboden vruchten. Wij gaan graag een stapje verder, daarom verbieden wij nu alle vruchten. Mail ons een vrucht en je krijgt daar een niet-vrucht op terug. Schrijf een verhaal met die niet-vrucht erin verwerkt. Een voorbeeld: vraag je ons om een appel, dan krijg je mogelijk Karel Appel terug gemaild. Bij een kiwi, vragen we je een Nieuw-Zeelandse loopvogel te gebruiken. Alles mag, als je de niet-vrucht maar gebruikt. Verder lezen ‘Schrijfwedstrijd: Verboden vruchten’

Schrijfwedstrijd: ORP let op de kleintjes!

In het nieuwe nummer let Op Ruwe Planken op de kleintjes. Van babysitten tot de laatste rode cent, geen grootte is ons ongekend. Speciaal voor de kleintjes in de poëzie schrijven wij een wedstrijd uit. Krimp tot je een ons weegt, verander in een kafkaëske kever of sluit je op in het kleinste kamertje. Doe alles wat bijdraagt aan het schrijven van je kleinste gedicht en stuur ons jouw kostbaarste elfje of haiku op.

MiniatureUnderwoodTypewriterInhandElfjes en haiku’s
Bij het schrijven van een elfje of haiku ben je verbonden aan een vast schema. Een elfje is een gedicht dat is opgebouwd uit – je raadt het al – elf woorden. In de eerste regel één woord, in de tweede twee, in de derde drie, in de vierde vier en de laatste regel vat het gedicht samen in één woord. Een haiku is een niet-rijmend gedicht opgebouwd uit drie regels van respectievelijk vijf, zeven en vijf lettergrepen.

Spelregels
We houden het graag kort, dus stuur maximaal drie haiku’s of elfjes in naar wedstrijd@opruweplanken.nl. De deadline staat op zondag 24 april en de prijs is groots: het beste elfje of haiku wordt geplaatst in ORP 15.2!

Nijmeegse Literatuurprijs 2015

nlp-eflyer-2015

Roem, publicaties én een mooie geldprijs op de koop toe: voor nog niet gedebuteerde schrijvers in de omgeving van Nijmegen kan dit binnenkort meer dan wishful thinking zijn, want de Nijmeegse Literatuurprijs is terug! Tot 31 oktober kan iedereen met schrijfambities die woont, werkt of studeert in Nijmegen of omstreken meedoen met de tweede editie van deze schrijfwedstrijd.

Deelnemers mogen één verhaal van 2015 woorden, óf drie gedichten insturen. Voor de drie beste auteurs zijn er geldprijzen van €100, €250 en €500, en de winnende auteur krijgt daarnaast een publicatie, een voordracht op het Nijmeegs Boekenfeest en een schrijfworkshop aangeboden. De jury van de prijs wordt gevormd door stadsdichter Frouke Arns en maar liefst twee (ex-)redacteuren van Op Ruwe Planken: Wout Waanders en Yvette Linders.

De website van de prijs vind je hier, direct naar het reglement ga je door hier te klikken.

Write Now! 2015

Op Ruwe Planken is er voor beginnende schrijvers en dichters van alle leeftijden, maar in het bijzonder dragen we jong schrijftalent een warm hart toe. Daarom willen we graag ook even de aandacht richten op Write Now!, de belangrijkste schrijfwedstrijd voor jongeren tussen 15 en 24 jaar in het Nederlandstalige taalgebied.

Write Now! 2015 liggend

Verder lezen ‘Write Now! 2015’

Finale Sofamonologen – de foto’s

Ruim 220 auteurs namen deel aan onze schrijfwedstrijd De Sofamonologen, maar slechts drie van hen mochten uiteindelijk op 7 maart hun verhaal komen voorlezen in de finale tijdens het Nijmeegs Boekenfeest. We zouden natuurlijk al hier kunnen verklappen wie van hen er uiteindelijk vandoor ging met de hoofdprijs – een literaire EHBO-doos en een publicatie in de nieuwe Op Ruwe Planken – maar om u iets van de spanning te laten voelen die er gonsde in de overvolle Annazaal, nodigen we u uit de ontknoping te volgen in de foto’s van de avond.

Verder lezen ‘Finale Sofamonologen – de foto’s’

De Sofamonologen – de finalisten!

nijmeegs-boekenfeest-2015Begin december schreven we een nieuwe wedstrijd – De Sofamonologen –  uit voor de aankomende Boekenweek, en inmiddels zijn de drie finalisten bekend! Tijdens het Nijmeegs Boekenfeest op 7 maart gaat de ontknoping van de wedstrijd tussen Marlies Renaud met ‘Kippenpoten’, Sanne Blauw met ‘Waargebeurd’ en Thomas Beijer met ‘Teak’. Zij lezen deze avond hun verhaal voor, waarna de jury bekend maakt wie naar huis gaat met de hoofdprijs: een publicatie in Op Ruwe Planken en een literaire EHBO-doos ter waarde van €100.

Naast de drie genomineerden kenden we aan twee verhalen een eervolle vermelding toe: aan ‘Un âne ne craint pas l’echec’ van Marcel Wortel, en aan ‘Blauwe engelen klapwieken niet’ van Jolies Heij.

Verder lezen ‘De Sofamonologen – de finalisten!’