Het ruwste tijdschrift van Nederland en Vlaanderen

wat is Op Ruwe Planken?

Op Ruwe Planken is hét blad voor de beginnende dichter en schrijver. Van kort verhaal, gedicht en column tot toneelstuk-akte en essay: het is allemaal welkom. De redactie leest alles en plaatst wat ze de moeite waard vindt. De enige criteria die tellen zijn dat de schrijver nog niet gepubliceerd heeft bij een (landelijk bekende) uitgever en dat ingezonden teksten niet eerder gepubliceerd zijn. Bij de presentatie van een nieuw boekje organiseert Op Ruwe Planken diverse literaire activiteiten, waarbij het publiek kennis kan maken met de dichters en schrijvers. Iedereen die nieuwe en frisse literatuur liefheeft, kan dit twee keer per jaar lezen in het ruwste literaire tijdschrift van Nederland en Vlaanderen.

Nevenactiviteiten
Naast het tijdschrift, verzorgt Op Ruwe Planken workshops, organiseert schrijfworkshops en helpt bij de organisaties van allerlei literaire activiteiten.

Geschiedenis Op Ruwe Planken
Op Ruwe Planken is in het najaar van 2001 opgericht. Het blad komt voort uit Letterlik, het tijdschrift van de vakgroep Nederlands van de Katholieke Universiteit Nijmegen, en PS, literair magazine van voormalig cultureel centrum Diogenes. De bedoeling van Op Ruwe Planken is om mensen die thuis op hun kamertje wel eens wat op papier zetten en daar eigenlijk niets mee durven te doen, de kans te geven om te publiceren. ORP heeft Nijmeegse roots, maar is vanaf het begin landelijk gericht.

De tijdschriften worden sinds het eerste nummer op feestelijke wijze gepresenteerd, onder andere in boekhandel Dekker van de Vegt, de Bibliotheek Nijmegen, het CultuurCafé en tijdens het Wintertuinfestival. Daarnaast wordt er ieder jaar een workshop creatief schrijven gegeven.

In de jaren die volgen krijgt het tijdschrift een steeds professioneler karakter door de oprichting van een stichting, de nauwe samenwerking met belangrijke literaire organisaties en de komst van een uitgebreide website. Sinds 2005 organiseert ORP regelmatig schrijfwedstrijden. Vanaf 2007 legt ORP zich ook toe op het geven van workshops. De redactie van het tijdschrift ontwikkelt dan ook programma’s voor het Nijmeegs Boekenfeest, het Wintertuinfestival en de Nijmeegse Gedichtennacht.

In het najaar van 2009, bij het begin van de negende jaargang, verandert ORP in een halfjaarlijks tijdschrift. De acht jaargangen daarvoor verscheen het blad vier keer per jaar. Om organisatorische reden wordt besloten tot inkrimping. Er zal meer aandacht komen voor redactionele begeleiding. Zo steekt de redactie meer energie in kwaliteit in plaats van kwantiteit.