Schrijf ’n verhaal met lengte van kop espresso

EspressoBij Op Ruwe Planken houden we wel van een goede kop espresso. Het liefst geserveerd met een ultrakort verhaal, precies op maat gemaakt. Daarom organiseren we een wedstrijd espresso-fictie.
Na de neplogwedstrijd en de plagiaatwedstrijd daagt ORP dit keer schrijvers uit een puntig verhaal te schrijven dat op de lezer het effect heeft van een slok hete espresso.

Stuur vóór 16 oktober een verhaal in van maximaal 60 woorden en je maakt kans op 150 euro aan boekenbonnen. Het winnende verhaal krijgt tevens een plek in Op Ruwe Planken 9.1.

Caffè macchiato of cappuccino?
Espresso-fictie is een genre, overgewaaid uit Amerika, dat zijn naam ontleent aan de tijd waarin je een espressokopje kunt legen. Espresso-fictie is snel, werpt je direct midden in een verhaal. We zijn als redactie van Op Ruwe Planken zeer benieuwd naar deze verhalen. Wordt het een caffè macchiato, caffè corretto, ristretto of toch een cappuccino? Je mag maar één verhaal insturen, dus kies je eigen favoriet. Stuur je verhaal naar kopij [at] opruweplanken .nl, onder vermelding van ‘Wedstrijd Espresso-fictie’. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Wintertuinfestival, op zaterdag 28 november in het Lindenbergtheater in Nijmegen.

Deadline: 16 oktober 2009
Criteria: Eén verhaal van maximaal zestig woorden. Stuur je meer verhalen in, dan wordt alleen het eerste verhaal meegenomen in de beoordeling!
Insturen: kopij [at] opruweplanken .nl (ovv ‘Wedstrijd Espresso-fictie’)
Prijs: 150 euro aan boekenbonnen en plaatsing in Op Ruwe Planken 9.1.
Prijsuitreiking: 28 november 2009, Wintertuinfestival in Lindenbergtheater Nijmegen.
Engelstalige voorbeelden: http://espressostories.com


Reacties

26 reacties op “Schrijf ’n verhaal met lengte van kop espresso”

 1. Zijn die zestig woorden met of zonder inbegrip van de titel?

 2. Zonder titel. Succes er mee!

 3. Is deze wedstrijd leeftijdsgebonden of mag iedereen meedoen? Ik ben namelijk een beginnende (40+) schrijver

 4. Geen probleem! ORP doet niet aan leeftijdsdiscriminatie. Iedereen mag altijd en overal meedoen (mits niet gepubliceerd bij landelijke uitgeverij).

 5. De engelstalige voorbeelden zijn max. 25 woorden. Is dat dan ook de richting waarin “moet” denken? Of toch een iets andere insteek door 70 woorden aan te houden, zoals jullie aangeven…

 6. De engelstalige voorbeelden zijn inderdaad korter. Wij houden maximaal 60 woorden aan. Maar het gaat uiteindelijk om de kracht van de tekst, hoe lang of kort ook. Soms zet je in 20 woorden iets beter neer dan in 60 woorden. Succes!

 7. Liesbeth avatar
  Liesbeth

  Ik zou heel graag meedoen, maar zit in het buitenland op de datum van de prijsuitreiking. Is dat een probleem? Of worden de winnaars ook op een andere manier op de hoogte gebracht? Niet dat ik ervan uitga dat ik ga winnen natuurlijk ;-)

 8. Je kunt ook meedoen als je niet bij de prijsuitreiking aanwezig kunt zijn (en dan kun je toch de winnaar zijn…).

 9. Zeer funny uitdaging!

 10. Mag ik iets insturen dat al op mijn weblog geplaatst staat?

 11. Maf! Echt grappig. Ga zeker meedoen.

 12. Grappig ik ga ook zeker meedoen!

 13. Eerst schoot ik in de lach. Toen schreef ik! Ik telde. Verdomme, dat is kort! Ik schrapte. Gedaan met lachen. (o ja, dit is nièt mijn inzending!)

 14. Kan het ook een korte versie zijn van een column die inmiddels in De Pers is gepubliceerd?

 15. Leuke wedstrijd waar je als jury wat minder werk mee hebt (11 woorden alweer)
  Kortkortkort!

 16. Ik stuitte hierop en was meteen enthousiast. En als docent creatief schrijven heb ik het meteen geïntroduceerd bij mijn cursisten die het ook geweldig vonden. Het sterke (koffiegevoel) eraan vind ik, binnen zo’n verhaal kun je een tijdspanne kwijt, wat vaak in een gedicht niet gaat, daar is de tijd bevroren.
  Euh, enthousiast dus en meteen een soort van ambassadrice geworden.

 17. Joop Rozema avatar
  Joop Rozema

  De pandemie, aangezegd voor augustus maar in oktober nog steeds niet verschenen,kwam tenslotte in april van het jaar erop, maar toen was iedereen al weer vergeten dat Osterhaus Ab heette.

 18. Joop Rozema avatar
  Joop Rozema

  Voor zijn demente moeder was het wel prettig dat Osterhaus zo vaak op de televisie kwam want ze onthield wel zijn gezicht maar zijn voornaam ontschoot haar steeds. Jammer dat de pandemie haar tenslotte ook uit de tijd nam.

 19. D. Inzender avatar
  D. Inzender

  Wanneer kunnen we de uitslag van de Espresso wedstrijd verwachten?

 20. I mijn inzending – die ik tijdig verstuurde- ook daadwerkelijk binnengekomen? vriendelijke groet,Jan Schouten–

 21. Marjan Brouwers avatar
  Marjan Brouwers

  Dat vraag ik me ook af: geen ontvangstbevestiging ontvangen en ook niet gehoord of mijn stukje is af- of goedgekeurd. Wel op tijd verzonden: op 8 oktober.

  groetjes

  Marjan

 22. Beste Marjan, Jan en D.,

  De inzendingen worden niet af- of goedgekeurd, er wordt enkel een winnaar gekozen. De bekendmaking hiervan vindt plaats tijdens het Wintertuinfestival, op zaterdag 28 november in de Lindenberg in Nijmegen. Nadere informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.

  Dat er geen ontvangstbevestiging is gestuurd, heeft ermee te maken dat op het e-mailadres ook gewone kopij-inzendingen binnenkomt voor ons blad. Daarnaast waren er ruim 200 inzendingen voor de wedstrijd espresso-fictie…

 23. worden de (espresso)verhalen op de site gepubliceerd?

  Ik werk op een school en heb daar ook de espresso-opdracht laten maken.

  Een slimmerik kwam met het ultieme ultrakorte verhaal (mede naar aanleiding van het artikeltje in NRC), dat al 2000 jaar oud is, maar toch: Veni, vidi, vici.

  Nog enkele ‘verhalen’:

  Toen het doek viel, begon het pas.

  De wereld draait, maar stopt ooit.

  De aarde is gered; we gaan naar bed.

  Het groeide gestaag door.

 24. De verhalen staan in ons nieuwe nummer, dat de bestellen is via administratie apenstaartje opruweplanken punt nl. Het kost maar 4 euro, of 8 voor een jaarabonnement van twee nummers. ;)