Gedichtennacht 2010: weekwinnaar #3

Ook bij ORP komt het wel eens voor dat een winnaar pas op zaterdag bekend wordt gemaakt, terwijl deze op vrijdag werd verwacht. Gelukkig is het maar een paar minuten. Ook deze week brengen wij een winnaar in de gedichtennachtwedstrijd. Volgende twee weken doen we even aan kerstvakantie, maar daarna zal er op vrijdag 8 januari 2010 weer een winnaar zijn. Insturen is tot die tijd gewoon mogelijk.

Maar, onze winnaar van deze week dus. Zie hier Bert Reigor, met prik. Gefeliciteerd!

ik duw mijn oogleden langzaam open
novemberduisternis is overgegaan in decemberlicht
onder de grond van mijn tuin
en huis
pruttelt het
uit microporiën borrelen
belletjes met larven omhoog
op de weg naar boven
vindt een metamorfose plaats
bij het maaiveld aangekomen
zwermen tijgervliegen uit
vroeger waren ze alleen in de zomer een plaag
maar dat was vroeger
overschrijden de toegestane concentratie in de binnenlucht
prikken, zuigen, sarren
spuiten je vol met gekmakende jeuk
ik mep, zwaai, stamp plat
wild om mij heen
voer een guerrillaoorlog
sla en ren
de strijd is ongelijk
voorbij waanzin gedreven
doe ik het enige wat ik kan doen
de aftocht blazen
met mijn vierwielaangedreven auto de bergen in
boven de 2400 meter
zijn geen tijgervliegen

Uit het juryrapport: ‘In dit gedicht van Bert Reigor wordt een spanningsboog opgebouwd, door middel van een steeds absurdistischer wordende wereld. Uiteindelijk komt de oplossing met het overtreden van de grens.’