Every Day I Write the Book

door

in

Symposium creative writing – vrijdag 28 mei – ArtEZ Arnhem

Schrijf je zelf en zou je willen leren beter te schrijven? Of ben je benieuwd hoe schrijvers hun vak uitoefenen? En kun je schrijven eigenlijk wel leren, of draait het alleen maar om talent?

Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Els Moors, Erik Lindner, Dimitri Antonissen en vele anderen beantwoorden deze vragen tijdens het symposium creative writing, dat Literair Productiehuis Wintertuin in samenwerking met dAcapo, studium generale van ArtEZ organiseert op vrijdag 28 mei, op ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Abdelkader Benali, auteur van Bruiloft aan zee en De langverwachte, en Annelies Verbeke, auteur van Slaap! en Vissen redden, geven ieder een lezing van een uur over het schrijverschap en de schrijverspraktijk. Ook zullen zij hun visie geven op de vraag hoe je leert schrijven.

Tijdens de expertmeeting, onder leiding van dichter Erik Jan Harmens, bediscussiëren literair agent Paul Sebes en de dichters Erik Lindner, Els Moors en Alfred Schaffer punten als (het gebrek aan) begeleiding van jonge schrijvers, het belang van schrijfeducatie voor het literaire veld, evenals de vraag of schrijven te leren is, en of Nederland, in navolging van de ons omringende landen en de Angelsaksische wereld, klaar is voor een hbo-opleiding creative writing.
blokkenschema-symposium-1
Daarnaast worden er deze dag verschillende schrijfworkshops gegeven voor scholieren, studenten en andere geïnteresseerden. Naast de workshops ‘Schrijven voor comics’ en ‘Songteksten schrijven’, zal Erik Lindner dichters in spe onderwijzen in het schrijven van poëzie. Bovendien leert stiftdichter Dimitri Antonissen deze dag studenten de fijne kneepjes van het schrappen.

De dag wordt omlijst met sprankelende presentaties van (oud-)ArtEZ-studenten en andere jong talent, zoals Minno Baartmans, Pel ons, Yo! Opera, Martijn Brugman, Omenamehu, Hanneke Hendrix en Oscar Wyers. Van poëzie tot opera en van animaties tot performances.

Het symposium wordt afgesloten met een borrel.

Every Day I Write the Book: symposium creative writing.
Vrijdag 28 mei, van 10:00 uur tot 18:00 uur, ArtEZ Arnhem.
Locatie: ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Onderlangs 9 in Arnhem
Aanvang: 10.00 uur
Entree: € 10,- (gratis voor scholieren en studenten)

Reserveren voor workshops verplicht via www.degeestmoetwaaien.nl
Kaartverkoop: www.degeestmoetwaaien.nl en boekhandel Hijman & Arends, Arnhem

Deze dag wordt georganiseerd door Literair Productiehuis Wintertuin & dAcapo, en is onderdeel van De geest moet waaien, festival voor het gesproken woord, van 27 tot en met 30 mei in Arnhem. Kijk voor het volledige programma op www.degeestmoetwaaien.nl

Wintertuin werkt samen met ArtEZ hogeschool voor de kunsten aan een creative writing-opleiding op hbo-niveau. Deze nieuwe studierichting leidt studenten op tot startbekwame schrijvers en multigeletterde makers van literaire producten.

dAcapo, studium generale van ArtEZ, initieert en organiseert activiteiten over kunst, wetenschap en maatschappij. Projecten die de blik op kunst, de wereld en ook de relatie daartussen, verruimen en verdiepen. De programma’s van dAcapo prikkelen, zijn heel divers, interactief en gaan over zaken die van belang zijn. dAcapo is er voor studenten, docenten, alumni, vakspecialisten en een algemeen in kunst geïnteresseerd publiek.

Literair Productiehuis Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Wintertuin maakt nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals. Daarnaast organiseert Wintertuin jaarlijks twee grote literatuurfestivals in Nijmegen en Arnhem.