Op Ruwe Planken zoekt arrogante dichters

Het literair tijdschrift Op Ruwe Planken heeft een schrijfwedstrijd uitgeschreven waarbij alleen de meest vervelende dichters kans maken op de winst. Onder de titel ‘De Gemakkelijkste Vijand’ daagt Op Ruwe Planken dichters uit het publiek zo goed mogelijk te beledigen. De drie beste inzenders treden op tijdens het Boekenfeest, het literaire festival op 17 maart in het concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.

De wedstrijd is uitgeschreven in het kader van de Boekenweek 2012, dat het thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ meegekregen heeft. In een gedicht van maximaal 500 woorden vraagt Op Ruwe Planken deelnemers het publiek zo origineel mogelijk te kwetsen. Uit alle inzendingen kiest de redactie drie inzenders, die tijdens het Boekenfeest tegen elkaar zullen strijden. Het publiek bepaalt wie er met de hoofdprijs, 75 euro aan boekenbonnen, naar huis gaat. De drie beste inzenders zullen allen gepubliceerd worden in het nieuwe nummer van Op Ruwe Planken.

Op Ruwe Planken is een literair tijdschrift dat zich speciaal richt op de nog niet gedebuteerde schrijver. Het tijdschrift schrijft jaarlijks een wedstrijd met een uitdaging uit. Eerder werd schrijvers gevraagd een tekst bij elkaar te plagiëren, een biografie voor te liegen en een verhaal te verzinnen van maximaal 60 woorden (de zogenaamde espressofictie-wedstrijd).

Alle schrijvers in Nederland en België kunnen inzenden, mits in het Nederlands geschreven. De deadline voor de wedstrijd is 22 februari. Hieronder staat het reglement.

Reglement:

Je werk is Nederlandstalig. Inzendingen in het dialect, Fries of Afrikaans zijn toegestaan, mits vergezeld van een vertaling. Engelse stukken graag naar een ander tijdschrift sturen.
Het gedicht mag maximaal 500 woorden bevatten.
De winnaar krijgt 75 euro aan boekenbonnen.
De deadline voor de wedstrijd is 22 februari 2012, 24:00.
Met inzenden geef je automatisch toestemming tot publicatie in het tijdschrift en / of de site.
Maak je tekst op in 12 punts Times New Roman, Courier of Arial.
Titels vet.
Gebruik normale regelafstand.
Links uitlijnen, tenzij voor de vorm van het gedicht een andere opmaak noodzakelijk is.
Gebruik geen rare opmaakprofielen. Als je niet weet wat een opmaakprofiel is: mooi zo!
Je gedicht en e-mailadres volstaan. We moeten al veel inzendingen lezen.
Stuur je gedicht pas als het af is; het is nogal vervelend als je om de week een nieuwe versie stuurt. In geval van twijfel: wacht tot één dag voor de deadline.
Het geheel mag naar wedstrijd [at] opruweplanken .nl. Denk erom: maximaal één inzending per persoon.


Reacties

16 reacties op “Op Ruwe Planken zoekt arrogante dichters”

 1. Gerrit Vennema avatar
  Gerrit Vennema

  Wat een (***) idee! Moeten dichters nu ook al gaan bijdragen aan de verruwing van de samenleving? Doen hooligans, supporters, politici, automobilisten, cabaretiers, uitgaanspubliek nog niet genoeg hun ‘best’?! Mag men van een dichter niet juist subtiliteit en zelfreflectie verwachten? En wie wil er als publiek nu beledigd worden? Deze dichter voelt zich in elk geval arrogant genoeg geen gehoor te geven aan zo’n oproep. En zal ook zeker niet komen luisteren.

 2. Een aparte wedstrijd als je het mij vraagt. Ik vraag me af wat precies het doel is van een dergelijk initiaief wanneer beledigingen centraal staan in plaats van het authentieke dichterschap.

  Is het de jury daadwerkelijk te doen om beledigingen of nodigt men door middel van deze provocatieve wedstrijd de dichter uit tot het geven van weloverwogen maatschappijkritiek?

  We zullen het zien.

 3. Huub van Esch avatar
  Huub van Esch

  Een aardig idee en een kolfje naar mijn hand durf ik te beweren.

  En beste G. Vennema: U kunt beter niet de vergissing maken de taal realiteit met de maatschappelijke realiteit te verwarren; echter U staat daarin niet alleen, heb ik mogen ondervinden.

 4. Sander Dierick avatar
  Sander Dierick

  Een geweldig idee. En ik kan me in het geheel aansluiten bij H. van Esch. Poëzie is gelukkig geen maatschappelijke realiteit, laten we dat zo houden.

 5. leuk leuk leuk! subtiliteit en zelfrefelectie overboord gooien ten bate van de lol.
  deze dichter voelt zich arrogant genoeg om mee te doen!

 6. Ik ben het volkomen met Gerrit Venema eens. Verruwing alom, voel me niet geroepen daaraan bij te dragen.

 7. cornelletje avatar
  cornelletje

  heerlijk als je je ware aard mag laten zien in een gedicht!
  geen zoete flauwe woordjes…

 8. Ik kijk voor het eerst op deze site klinkt intressant ik weet niet als het een domme vraag is maar wie is het publiek ? gewone mensen in het algemeen die geintresserd zijn in schrijvers ?

 9. Leuk initiatief. Iemand vakkundig beledigen is nog een hele opgaaf. Daarbij is het een niet alledaags thema.

 10. Een goede schrijver moet de kunst verstaan om zijn publiek te beledigen, al is het niet oprecht gemeend!

 11. […] leest Meneer D dat de deadline voor de wedstrijd van Literair Tijdschrift Op Ruwe Planken is verschoven. […]

 12. […] Ter gelegenheid van het boekenweekthema “Vriendschap en andere ongemakken” was de opdracht: beledig op poetische wijze je publiek… Share this:E-mailPrintFacebookStumbleUponTwitterVind […]

 13. Geweldig hoe heren als Vennema er zo boos om worden!
  Het is toch een wedstrijd? Het is niet een verandering in je arbeidsvoorwaarden. Interessante wedstrijd en een echte uitdaging!