De Sofamonologen – de finalisten!

nijmeegs-boekenfeest-2015Begin december schreven we een nieuwe wedstrijd – De Sofamonologen –  uit voor de aankomende Boekenweek, en inmiddels zijn de drie finalisten bekend! Tijdens het Nijmeegs Boekenfeest op 7 maart gaat de ontknoping van de wedstrijd tussen Marlies Renaud met ‘Kippenpoten’, Sanne Blauw met ‘Waargebeurd’ en Thomas Beijer met ‘Teak’. Zij lezen deze avond hun verhaal voor, waarna de jury bekend maakt wie naar huis gaat met de hoofdprijs: een publicatie in Op Ruwe Planken en een literaire EHBO-doos ter waarde van €100.

Naast de drie genomineerden kenden we aan twee verhalen een eervolle vermelding toe: aan ‘Un âne ne craint pas l’echec’ van Marcel Wortel, en aan ‘Blauwe engelen klapwieken niet’ van Jolies Heij.

Voor de wedstrijd moesten schrijvers zich verplaatsen in de gedachtegang van iemand met een psychische aandoening. Deelnemers konden zich online aanmelden, waarna ze automatisch een willekeurige aandoening kregen toegestuurd. Deze moesten ze vervolgens creatief verwoorden in een monoloog van maximaal 750 woorden.

Uiteindelijk namen liefst 220 auteurs deel aan de wedstrijd. Aan variatie was daarbij geen gebrek: de redactie las onder andere over pyromanen en nudisten, over patiënten met grootheidswaanzin, pleinvrees en schizofrenie, en alles gegoten in monologen die lieten zien dat het genre veel breder is dan het in eerste instantie lijkt.