Boekenbal voor Lezers

Banner

Het leven is onzeker, maar gelukkig zijn veel dingen dat ook niet. Duitsland scoort in de laatste minuut, en de Boekenweek wordt in Nijmegen traditioneel gevierd met het Boekenfeest in Concertgebouw De Vereeniging. Dit jaar vindt het Boekenfeest op zaterdag 19 maart echter voor de tiende keer plaats en dat is reden voor een extra feestje: de avond wordt omgedoopt tot het Boekenbal voor Lezers en is daarmee de landelijke, officiële afsluiting van de Boekenweek. Het thema van de Boekenweek en dus ook van deze avond is dit jaar Duitsland – Was ich noch zu sagen hätte.

Dat levert een ijzersterke line-up op, met namen als Esther Gerritsen, David Van Reybrouck, Herman Koch, P.F. Thomése, Maarten van Rossem, Alexander Münninghoff en Charlotte Mutsaers. Dat alleen is al genoeg reden om te komen, maar daarnaast presenteren ook wij een bijna avondvullend programma.

Om 21.30 geven we in het café een twist aan een fenomeen dat zo haast nog Duitser is dan oktoberfesten en bratwurst: nasynchronisatie. In het programma Prozasynchronisatie dragen Roos Vlogman, Joep aan den Boom en Christiaan Lomans hun eigen ondertiteling bij bekende filmfragmenten voor.

Om 22.30 krijgen we naar inmiddels goede traditie een bevriend literair tijdschrift op visite. In Op Ruwe Planken nodigt uit is ditmaal het Vlaamse (maar Duits klinkende) tijdschrift Kluger Hans op bezoek. Het is aan de luisteraar om te bepalen of het gras bij de buren inderdaad groener is, wanneer schrijvers van beide tijdschriften om beurten voordragen. Namens ORP dragen Elske van Lonkhuyzen en Bjorn Schrijen voor.

Gedurende de hele avond kun je bij de kraam van ORP terecht voor Google Übersetzer Dichtung: bizarre videoclips die het resultaat zijn van een experiment waarin Duitse schlagers door een vertaalprogramma werden omgetoverd tot Nederlandstalige poëzie.

Tot slot let ORP op de kleintjes. Niet alleen in ons nieuwe nummer, maar ook door een bijdrage te leveren aan de goede doelen (Stichting Kinderdroomwens en Stichting Friends for Life) van de Ragweek. De Ragweek is ooit begonnen door het verkopen van kleine vodjes (‘rags’) met gedichten, en naar die traditie keren we terug. Bij onze kraam kun je dan ook terecht voor een literaire grabbelton vol pakkende, spannende, geestige en ontroerende brokjes literatuur.

De kaartverkoop van de avond is inmiddels gestart. Kaartjes kosten €17,50, voor studenten en leden van de bibliotheek zijn kaartjes tegen gereduceerd tarief beschikbaar. Meer informatie over de kaartverkoop en over het volledige programma is hier te vinden.

Screenshot
Screenshot uit Google Übersetzer Dichtung