Lustrumcadeautjes

door

in

Wie jarig is, die trakteert, en waar kan een literair tijdschrift beter op trakteren dan op mooie verhalen en gedichten? Omdat we dat echter natuurlijk het hele jaar door doen, gieten we op deze literaire cadeaupagina teksten uit de afgelopen vijftien jaargangen in een héél ander jasje dan je gewend bent. Als muziekstuk bijvoorbeeld, of als videogame. Gratis en direct te downloaden, en er komen de komende weken steeds meer cadeautjes bij! Neem dan ook geregeld een kijkje op deze pagina, terwijl wij in de tussentijd nog een hap taart nemen en op weg gaan naar ons twintigjarig bestaan!

Screenshot
Klik op het screenshot om een trailer van het spel te bekijken.

———————————————————–

Cadeautje 1: Videogame ‘De Vierde Muur’
Verhaal: Joost Kingma (ORP 14.2)
Videogame: Bjorn Schrijen

Genoot jij vroeger ook zoveel van sprookjes dat je het liefst zelf in eentje meegespeeld had? Eindelijk heb je die kans! In De Vierde Muur kruip je in de geschubde huid van een hongerige draak, en ligt het lot van Sprookjesland in jouw handen!

Download!
(In het zip-bestand bevindt zich een ReadMe met verdere instructies voor het opstarten en spelen van het spel. Let op: de game werkt alleen op Windows)

———————————————————–

Cadeautje 2: Muzikale voordracht ‘Amnesie’
Verhaal: Werner de Valk (ORP 14.2)
Muzikale voordracht: Werner de Valk (voordracht) & Nick Mabjaia (muziek)

We zien een goed verhaal graag in ons tijdschrift, maar we luisteren nog veel liever naar een goed verhaal als de auteur het zelf voordraagt. Geniet daarom nu van ‘Amnesie’ uit ORP 14.2, ondersteund door muziek van Nick Mabjaia.

Download of luister direct hieronder!

———————————————————–

dHoofd

Cadeautje 3: Nummers Zo! en Herdrukt, vertaald, bekroond en stukgelezen…
Gedichten: Janet Kleiberg (ORP 11.2, oorspronkelijke titel: ‘Zo meen ik dat ook jij bent’) en Frits Criens (ORP 2.4, oorspronkelijke titel: ‘Droom’)
Muziek: dHoofd

dHoofd maakt Nederlandstalige rock, eigen nummers doordrenkt met een fikse scheut jazz en een toefje levenslied. Speciaal voor ons gingen de bandleden aan de slag met twee gedichten uit de (verre) geschiedenis van ORP: ‘Droom’ uit ORP 2.4 en ‘Zo meen ik dat jij ook bent’ uit ORP 11.2.

Download of luister direct hieronder!

Zo!

Herdrukt, vertaald, bekroond en stukgelezen…

———————————————————–

Cadeautje 4: Schilderij ‘Vaarwel’
Verhaal: San Bos (ORP 14.1)
Schilderij: Pieter Drift

Een heel verhaal vangen in één beeld: ga er maar aan staan. Pieter Drift deed het en maakte voor ons een prachtig schilderij bij het verhaal ‘Vaarwel’ van San Bos uit ORP 14.1. Maakt het schilderij je nieuwsgierig naar het verhaal? Klik dan op de afbeelding voor een link.

4. Schilderij 'Vaarwel'

———————————————————–

Cadeautje 5: E-book ‘Vijftien jaar ORP’

Het afgelopen jaar verscheen op deze website de lustrumserie ‘Vijftien jaar Op Ruwe Planken’, waarin steeds een (oud-)redacteur terugblikte op zijn of haar tijd bij ORP en op één tekst in het bijzonder. Alle bijdragen zijn nu gebundeld in een speciaal e-book. Snel op je e-reader of tablet zetten dus, voordat je op vakantie gaat!

Download of lees het e-book hier!

———————————————————

Cadeautje 6: Strip ‘Wodka in de vissenkom’
Gedicht: Else Kemps (ORP 13.1)
Strip: Anne van der Heijden (www.kutkunst.com)

Anne van der Heijden tekent strips voor ANS Magazine. Voor het lustrum van Op Ruwe Planken vroegen we haar een van onze teksten om te toveren in een strip. Ze koos het gedicht ‘Wodka in de vissenkom’ van Else Kemps waarin bussen in ruimteschepen veranderen en de Febo voor de liefde gaat. Benieuwd?

Download en lees de strip hier!

——————————————————–

Cadeautje 7: Prentenboek ‘De paarse paradijsvogel’
Verhaal: Joke van Gils (ORP 4.2)
Prenten: Aline Arts

Toen ORP redacteur Aline aanbood een prentenboek van het verhaal van Joke van Gils te maken, zei de rest van de redactie natuurlijk volmondig ja! Trek je pyjama maar vast aan, vraag je moeder of huisgenoot om een arm om je heen te slaan en voorlezen maar.

Download en lees het prentenboek hier!

——————————————————

Cadeautje 8: ‘Wodka in de vissenkom’ maar dan net even anders
Verhaal: Else Kemps (ORP 13.1)
Gefilmd door: Emma Kustermans

Hoe lees je dat nou eigenlijk, zo’n prachtig werk uit ORP? Onze redacteur ging de straat op en vroeg het aan bekenden en onbekenden. Een regel per keer.

Bekijk het filmpje hier!