zo wordt Op Ruwe Planken gedrukt

De redactie van Op Ruwe Planken drukt het tijdschrift helemaal zelf om een indruk te krijgen hoe dat werkt staat hieronder een impressie:

Eindredactie en opmaak

Nadat de redactie tijdens de kopijvergadering heeft bepaald welke stukken een plek krijgen in het tijdschrift, worden de auteursbio’s verzameld en gaan de teksten naar de eindredactie. Als de stukken zijn nagekeken, worden ze digitaal samengevoegd en opgemaakt. De opmaakfase eindigt met het maken van een inslagschema. ORP is iets kleiner dan A5 en wordt gedrukt op A3. Er passen 8 pagina’s op een vel. Een inslagschema ziet er zo uit:

 

     

Het lijkt onlogisch, maar op deze manier komen alle paginanummers aan de buitenkant van het vel en vallen de plekken waar gelijmd wordt (binnenkant van de pagina) op de snijlijn. Dat is erg handig, omdat het dan makkelijker is om de bladspiegel te behouden. Dat is het geval als je netjes snijdt, wat nog een hele kunst is…

Drukwerk

Dan kan er worden gedrukt. Dit gebeurt bij het creatieve hart van drukkend Nijmegen: Extrapool. Op Ruwe Planken krijgt korting wanneer de redactie zelf drukt en niet te veel in de weg loopt. De redactieleden doen daarvoor hun uiterste best.

De grote A3-vellen (met elk 8 pagina’s van het boekje) worden gedrukt op stencilmachines. Stencildruk werkt met inkt-mastervellen van een soort plastic. De machines lijken een beetje op bulky kopieerapparaten.

 

De altijd betrouwbare Ricoh Priport JP8500 gebruikt de redactie voor het binnenwerk (en omslagen die zwart/wit zijn).

De bij vlagen minder betrouwbare Riso V 8000 gebruikt de redactie voor meerkleurendruk.

Afwerking

Vervolgens worden de grote bladen in vieren gesneden en leggen de redactieleden (handmatig) de bladzijdes in de juiste volgorde. Dit neemt het meeste tijd in beslag; bedenk dat een ORP gemiddeld rond de veertig pagina’s heeft, keer driehonderd (de oplage).
Als alles een beetje gedroogd is, kan er worden gelijmd.

 
Dit is het mooiste moment. Hier ontstaan boekjes uit losse blaadjes en losse omslagen, zoals uit jongens mannen ontstaan: eerst worden ze flink opgestoten en dan strak in een bankschroef gedraaid:
 
 
Dan worden de blaadjes met het omslag verenigd, maar niet voordat ze opgeruwd worden door roterende messen, om daarna ondergedompeld te worden in lijm. Als laatste wordt het omslag tegen de blaadjes aangedrukt. Vervolgens wordt het geheel op een warmhoudplaat gezet om de lijm te laten drogen. De boekjes moeten dan nog bijgesneden worden, maar de ruwe vorm is klaar.
 
 
Wanneer je dus de volgende keer verontwaardigd naar een vingerafdruk in je eigen ORP kijkt, bedenk dan dat die van een van de hardwerkende redactieleden is. En vergeef het ze.

Ze kunnen hier nooit vandaan